Trepoängaren

Följ med bakom kulisserna hur Finlands herrar klarar sig i basket-VM i Spanien.
Header

The cost of living !

05.09.2013 14:47 | Skriven av Niclas Lönnqvist i Okategoriserade

 

Det råder fortsatt högtryck på den adriatiska kusten, både inne på plan och utanför. Finlands fina insats mot Turkiet har inte gått obemärkt förbi i basket-Europa. Ett unisont hyllande av spelare och tränare får en att känna stolt över Finland.

Utforskade i dag Kopers gamla stad med sina smala gränder och pittoreska torg. Känslan av att man är mer i Italien än i Slovenien är påtaglig. Över allt skyltar man på båda språken – gatorna skyltas på sloveniska och italienska. I butiker talar man bägge språken – en naturlig del av livet i staden. Och då är inte italienska ett officiellt språk i Slovenien. Något att fundera på i debatten om våra nationalspråk.

Jag har ofta reflekterat över prisnivån i Finland. Varför är dagliga livsmedel och tjänster så dyra i Finland? Jag trodde faktiskt att ett EU-medlemskap skulle minska på prisklyftorna. I stället ökar det. Här kommer lite prisexempel från Koper:

Frisörbesök för herrar 10 €

Ett stop lokalt öl 2,50 €

Pizza med fyra fyllningar på en hamnkrog 5,50 €

Grillad sjötunga 10 €

Ett glas vitt vin 3,50 €

Glass med två bollar 1 €

Brödet köper man färskt från bageriet, köttet från kötthandlaren, fisken i fiskbutiken vid hamnen. Trevligt och utan bonuskort. Pirogen Burek med kött eller ost som fyllning är en delikatess.

Slut på klagovisan ! Finland möter Sverige om en timme. Det här är en match som Finland inte kan förlora. Så pass mycket bättre är man än svenskarna. Men, i motsats till gårdagens match mot Turkiet, är man nu favoriter. Intressant att se hur man klarar av den rollen. Tipset är ändå en seger med 10 eller 20 poäng. Svenskarna hade inte mycket att sätta emot grekerna i går. Men å andra sidan är Grekland en av turneringens stora favoriter.

Njut av matchen som kan ses direkt på Yle Fem med start kl.15.25.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.